SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL
AdanasporAkhisar BelediyesporAlanyasporAntalyasporBeşiktaşBursasporÇaykur RizesporFenerbahçeGalatasarayGaziantepsporGençlerbirliğiİstanbul BaşakşehirKardemir KarabüksporKasımpaşaKayserisporKonyasporOsmanlı SporTrabzonspor

Lokman GÜL yazıyor

Lokman GÜL yazıyor
Bu haber 29 Temmuz 2024 - 11:28 'de eklendi ve 712 views kez görüntülendi.

ZONGULDAK’IN ACİL İHTİYACI…
YA ZONGULDAKSPOR, YA ZONGULDAK BASKET 67!

Zonguldak’ın olmazsa olmazlarını yazalım bugün.

Zonguldak, 40 yıl önce Türkiye’nin 7’nci büyük sanayi kentiydi.

Zonguldak, başta taşkömürüyle, taşkömürü nedeniyle bölgeye kurulan Erdemir ve Kardemir demir-çelik fabrikalarıyla anılıyordu.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda 35 bine yakın madenci çalışıyor, Türkiye’nin başta demir-çelik olmak üzere sanayi tesislerini besliyordu.

Bugün TTK’ya bakarsak 8 bin 500 işçinin çalıştığı, üretimin 1 milyon ton civarlarında olduğu bir noktaya geriledi.

Taşkömürü memleketine Rusya’dan, Güney Afrika’dan taşkömürü ithal edilir noktaya gelindi.

TTK’nın 2023 zararı yaklaşık 6 milyar lira (eski parayla 6 katrilyon lira). Yani 182 milyon dolar.

Ve Türkiye ithal ettiği kömüre her yıl en az 5 milyar dolar ödüyor.  Yani yaklaşık 165 milyar lira (Eski parayla 165 katrilyon lira).

Bu açık tabloya rağmen ne hükümetlerden, ne siyasilerden bu tabloyu tersine çevirebilecek bir katkı, bir adım göremedik.

Eskiden 1 ya da 2 bakanı kabinede görürdük.

22 yıldır bir tek bakanımız olmadı.

Bu 40 yıllık süreçte Zonguldak’ın iki ilçesi Bartın ve Karabük il yapıldı ve Zonguldak coğrafi ve idari anlamda da küçüldü.

İlçeyken Zonguldak’tan ayrılarak il yapılan Bartın ve Karabük, ekonomisiyle, eğitimiyle Zonguldak’ı 2’ye hatta 3’e katladı.

Dünya hızla gelişirken, şehircilik anlamında yeni teknolojilerle tarihini korurken bir yandan çehresini değiştirirken Türkiye’de birçok il buna ayak uydurmayı başardı, Zonguldak hariç.

Yerel seçimler yapılır, belediye başkanlıklarını iktidar partisi veya muhalefet partisi kazanır ama Zonguldak’ta şehircilik adına önemli bir gelişme yaşanmaz.

40 yıl öncesinden ne kadar farklı ki Zonguldak!

Yol yok, sanayi gelişmesi yok, eğlenecek, nefes alınacak yerleri eskisinden beter.

Bu konuda Kozlu’ya bir istisna verelim. Eski Belediye Başkanı Ali Bektaş, akıllıca bir iş yaptı ve Kozlu sahilini düzenleyerek Zonguldak insanının vakit geçirebileceği, eğlenebileceği, nefes alabileceği bir hale getirdi. Kozlu sahibi özellikle yaz aylarında tıklım tıklım dolu…

Zonguldak’ın geri kalanı ise bildiğiniz gibi…

YA ZONGULDAKSPOR! YA ZONGULDAK BASKET67!

Son dönemlerde her sezon can çekişen bir Zonguldakspor vardı.

Ha düştü, ha düşecek derken geçtiğimiz sezon 3. Lige düştü.

Takımın yönetimi yok, teknik direktörü yok, topçusu yok, kulüp binası bile yok…

Peki bu şehrin temsilcileri olarak seçilen siyasetçileri, milletvekilleri yok mu?

Var ama ortalarda yoklar.

Kendi işlerinin, kendi siyasetlerinin peşindeler!

Uzun yıllardır sporda Zonguldak’a ilk kez bu derecede heyecan yaşatan, bu heyecanın sonunda da büyük bir mutluluk yaşatan Zonguldak Basket67 Kadın Basketbol Takımımız vardı.

Vardı diyorum, yakın zamanda olmayacak çünkü!

Bu takım yaşattığı o mutlulukla Kadınlar Basketbol Süper Ligi’ne yükseldi.

Önce Avrupa Kupalarına katılma hakkı vardı, parayı bulamayınca o hakkından oldu.

Süper Lige çıktı ama gerekli sponsor ve maddi desteği sağlayamayınca Zonguldak’ın süper lig hayalleri de suya düştü.

Bu saatten sonra mucize gerekir.

Ama Zonguldak’a ne yazık ki o mucizeler de uzak…

Kulüp Başkanı bas bas bağırıyor, yeri geldiğinde neredeyse yalvarıyor, yeri geldiğinde isyan ediyor ama kimse kılını kıpırdatmıyor, vekiller sağıra yatmış haykırışları duymuyorlar bile…

Zonguldak’ın topraklarından ekmek yiyen, büyüyen, büyük paralar kazanan dev şirketler de var oysa…

Erdemir var, geçtiğimiz yıl 41 milyar lira gelir elde eden Eren Enerji var, ÇATES var, uluslararası iş yapan şirketler var, onların umurunda bile değil. Bu topraklardan kazandıkları paranın hesabını yapmakla meşguller…

Başka illerde ise o illerin dev şirketleri takımlarına sponsor oluyor, kentleri sayesinde kazandıkları paranın bir kısmını o kentin temsilcilerine geri veriyorlar bir bakıma…

Zonguldak’ta bu dev şirketler, bu topraklardan kazandıklarının bir bölümünü, kentin insanlarını temsil eden spor kulüpleri aracılığıyla bu kente iade etmelidir. Bu onların toplumsal sorumluluğudur.

Sanayide, toplumsal sorumlulukta, sporda, ekonomide küme üstüne küme düşen Zonguldak’ın yeniden ayağa kalkmasına acil ihtiyaç var.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.