SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

TURİZME 100. YIL DARBESİ!

TURİZME 100. YIL DARBESİ!
Bu haber 28 Ağustos 2024 - 9:36 'de eklendi ve 409 views kez görüntülendi.

Zonguldak’ın önemli turizm tesislerinden biri haline gelmişti, kapatıldı

TURİZME 100. YIL DARBESİ!

Zonguldakspor’un eski teknik direktörlerinden, spor adamı Cahit Terzi’nin işletmeciliğini yaptığı 100. Yıl Ecopark Tesisi’nin turizm ruhsatı iptal edilerek kapatılmasının ardından yaşanan tartışmalar dikkat çekiyor.

100. Yıl Vakfı’na ait olan ve işletmeciliğini Cahit Terzi’nin yetkilisi olduğu Atlas Limited şirketi tarafından işletilen 100. Yıl Ecopark Tesisi ile ilgili karşılıklı suçlamalar mahkemeye taşınıyor.

İşletme hakkı 49 yıllığına 100. Yıl Vakfı’na ait olan Bakacakkadı 100. Yıl tesisleri daha önce bir çok şahıs ve şirket tarafından kiralanmış, ancak beklenen ilgiyi görmeyince işletmeciler tesisi yeniden vakfa bırakmıştı.

Ancak vakıfların ticari faaliyette bulunamayacağı yasal hüküm olmasına rağmen tesisin 3. Şahıslara kiralanması tartışma yaratmıştı.

Buna rağmen son olarak Atlas Ltd. Şirketince işletmenin kiralanmasının ardından ise şirketin 177 bin dolarlık yatırım yaptığı tesis Zonguldak’ın önemli ve dikkat çeken turizm tesislerinden biri haline gelmişti.

Tesisin ilgi görmesine ve önemli bir turizm tesisi haline gelmesine rağmen Turizm Bakanlığı tesisin turizm belgesini çeşitli gerekçelerle iptal etti.

İddiaya göre 5 yıllık sözleşmesi bulunan Atlas Ltd. şirketini tesislerden çıkarmak isteyen 100. Yıl Vakfı Kurucusu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Cemil Çakmaklı, Turizm Bakanlığı nezdinde turizm belgesinin iptali için büyük çaba harcadı.

Belgenin iptal edilmesinin gerekçesinin ise alanın geçmiş dönemlerde sportif faaliyetler yapılmasına izin verilmesi ve ticari faaliyetlerin yasak olmasının gösterildiği belirtiliyor.

Çakmaklı’nın bu çabası Zonguldak’ın çok önemli bir turizm tesisinin kapatılmasıyla sonuçlandı.

İddiaya göre vakıfların ticari faaliyette bulunmasının yasak olmasına rağmen 100.Yıl Vakfı Onursal Başkanı Cemil Çakmaklı, Cahit Terzi’ye tesisi kiralayarak 2,5 yıl boyunca 2 milyon TL’lik bir ücret aldı. Atlas Ltd’nin 5 yıllık sözleşmesi bulunduğu ifade edildi.

Diğer yandan mahkemeye sunulduğu belirtilen bir rapor ile Vakfın açıklamaları arasındaki çelişkiler dikkat çekiyor.

TERZİ; BAŞKALARINA SATMAK İÇİN YAPTILAR

Tesis işletmecisi Atlas Ldt’nin yetkilisi Cahit Terzi, “Tesisi 5 yıllık bir sözleşme ile aldık. Sözleşmenin karşılığında da yatırım karşılığında da vakıf bize söyledi yaptık. Yaptıktan sonra işler hale getirdik. Güzel çalıştı 2, 2,5 sene. 5 yıllık sözleşmenin sonunu beklemediler. Burası iş yapmaya başladı. İş yapınca kendilerini tekrar alıp başkalarına satmak için böyle yönteme başvurdular. Bizim buradaki pozisyonumuz biz kandırıldık. Burada ticaret yasakmış. Ticaretin yasak olduğunu Orman Bakanlığına gidince anladık. 35 yıldır burada ticaret yapılmasının yasak olduğunu söylediler. Biz o zaman işin farkına vardık. Vakıf başkanı bunu biliyor. Vakıf başkanı hem vakfı kuruyor hem de şirketi kuruyor.  Kendi şirketine 49 yıllık kiralıyor. Kimse de bilmiyor. Burada ticaret yapılmayacağını kimse bilmiyor” dedi.

177 BİN DOLARLIK YATIRIM

100. Yıl Ecopark’a 177 bin dolar yatırım yaptıklarını ifade eden Terzi, “Ormanın burayı vermesinin sebebi de sportif faaliyetler yapılması. Bölge çocuklarına futbol, tenis, güreş yapılması için veriyor.  Bunlar yapılmadığı gibi ticaret yapılıyor. Vakfa şikayetçi olduğumuzu bildirdik. 177 bin dolar yatırım yaptım. Vakıf başkanının adı geçmiyor. Bütün iş Cemil Çakmaklı ile geçiyor. Cemil Çakmaklı ne derse o oluyor. Güvenliğe o emir veriyor, herşeye o emir veriyor. Görevden alınmıştı. Kayyum gelmişti. Son mahkemeleri ne oldu bilmiyorum” dedi.

VAKIF; MUHATABIMIZ CAHİT TERZİ DEĞİL, ATLAS ŞİRKETİ…

Cahit Terzi’nin iddialarına cevap veren  Zonguldak Yüzüncüyıl Vakfı ise  Terzi’nin işletmecilikle ve vakıfla herhangi bir hukuki bağının bulunmadığını belirterek, iddiaların yalan ve iftiradan ibaret olduğunu belirtti.

Vakfın ve konunun Cahit Terzi ile hiçbir hukuki bağı olmadığını, Cahit Terzi’nin tesislerin işletmeciliğini yapmadığını ve muhatabı olmadığını öne süren Vakıf yönetiminin açıklamasında “Vakfımıza ait tesisler; 40 yıldır bölgenin hizmetindedir. Pek çok bölümden oluşan tesislerimizin; otel, restoran ve toplantı bölümleri; bütün demirbaş ve işletme malzemeleri Vakfa ait olarak, sadece işçilik taşeronluğu yapan, tesislerde bir çöpü bile bulunmayan ve sadece 100.000 Türk Lirası sermayesi olan ve Taylan Terzi isimli şahın yöneticisi olduğu ve Belediye Ruhsatı ile çalışan; Atlas Limited Şirketi işletmiştir” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, Turizm Kanununda yapılan bir değişiklik ile; Belediye Ruhsatı ile çalışanların 2 Mayıs 2024 tarihine kadar Turizm İşletme Belgesi alma zorunluluğu getirildiği, sermayesi yetersiz Atlas Şirketi’nin verilen bütün uzatmalara rağmen Turizm İşletme Belgesi alamadığı belirtildi.
Açıklada, “Bu nedenle Atlas Şirketinin ruhsatı Turizm Bakanlığınca iptal edilmiş ve faaliyeti sona erdirilmiştir” denildi.

Vakıf yönetimi bu işlemlerle ilgili Vakfın kurucusu olan ve halen Mütevelli Heyet Başkanı olan Cemil Çakmaklı’nın hiçbir alakası olmadığını, işletmecilerle hiçbir para alışverişinin de bulunmadığını öne sürdü.

Atlas Şirketi’yle vakıf arasında “taşeronluk sözleşmesi” olduğu belirtilen açıklama da, Atlas şirketinin demirbaşları tesis dışına çıkardığı, 1 milyon liralık taşeronluk borcu olduğu bu nedenle icrai ve hukuki işlemlerin başlatılacağına da yer verildi.

ÇELİŞKİLER DİKKAT ÇEKTİ

100. Yıl Vakfı’nın ifadelerinin aksine mahkemeye sunulduğu belirtilen raporunda ise maliyetli tadilat ve yenilemelerin yapıldığı, doğalgaz, odalardaki duşakabin gibi çok sayıda yatırım yapıldığı da yer aldı. Bu yatırım ve yenilemelerin Atlas Ldt. Şirketince yapılmasına ve faturalandırılmasına rağmen Vakfın kendisinin yapmış gibi gösterdiği öne sürülüyor.

Raporda, “Oteldeki mefruşat ve teçhizatın yenilenmesi 
Oteldeki bütün oda, lobi ve salonların ve mefruşatları yenilenmiştir.
Oteldeki doğalgaz tesisatının tamamlanmıştır ve devreye alınmıştır. Vakfın işletmeci faaliyetleri devam etmektedir, otel ve restoranları açıktır ve çalışmaktadır.
Vakfın seracılık işletmesi ekimi, dikimi yapılarak devreye alınmıştır. 
Vakfın sosyal faaliyetleri; Vakıf bölgedeki sosyal faaliyetlerine devam etmektedir. Bu cümleden olarak, bölgedeki ekolojik çalışmaları koruyan TEMA Vakfı mensupları, vakıfta misafir edilmiştir. Kendileri bölgesel ekoloji konusunda bilgilendirilmişlerdir” yönünde bilgilere yer verildi.

Vakfın açıklaması ile raporda yer alan ifadeler arasındaki çelişkiler dikkat çekti.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER